Affiliate marketing of dropshipping, welke moet je kiezen als je online geld wilt verdienen? Zowel affiliate marketing als dropshipping heeft zijn voor- en nadelen. Het ene model is ook niet per se beter dan het andere model. Dit hangt van verschillende dingen af: wil je wel of niet met klanten werken? Wil je een merk op bouwen? Is voor jou het belangrijkste doel om een passief inkomen op te bouwen? Alles bij elkaar bepaalt uiteindelijk welk model je het best kan kiezen. In dit artikel kom je erachter of affiliate marketing of dropshipping beter voor jouw online business is.

Overeenkomsten affiliate marketing en dropshipping

Affiliate marketing en dropshipping zei beide methoden waarmee je een online inkomen kan verdienen. Zo beide geldt dat je geen voorraad aan producten hoeft te hebben. Dit maakt de drempel om te beginnen een stuk lager, omdat je geen geld kwijt bent aan het inkopen van producten. En je loopt dus ook niet het risico dat de producten niet verkopen of na verloop van tijd minder waard worden.

Daarnaast heb je geen logistieke werkzaamheden. Dit scheelt je een hoop tijd. In het begin is het vaak nog wel te doen om pakketjes zelf in te pakken en te versturen, maar als je wat meer orders krijgt, ben je steeds langer bezig met het inpakken van je producten. Hierdoor houd je minder tijd over om meer verkopen te realiseren.

Beide verdienmodellen maken het mogelijk om vrij makkelijk op te schalen. Uiteindelijk wil je natuurlijk geld verdienen aan je business en juist doordat je zelf bepaalde werkzaamheden niet doet, wordt het mogelijk om makkelijk op te schalen.

affiliate marketing en dropshipping voordelen

Je hebt als dropshipper en als affiliate weinig startkapitaal nodig. De enige kosten waar je in het begin mee te maken krijgt is de aanschaf van een domeinnaam, een hostingpakket en een primium thema voor WordPress. Dit is natuurlijk niet te vergelijken met de kosten die je zou maken als je een fysieke winkel zou beginnen. Omdat je dus zo weinig startkapitaal nodig heb je met je business te beginnen, loop je dus weinig risico.

Je kan met affiliate marketing of dropshipping snel beginnen. Tuurlijk zijn er dingen die je waarschijnlijk moet leren, maar in een aantal weken kan je een website online hebben waarin je producten verkoopt of promoot.

Dropshipping

Dropshipping is voor veel webshop eigenaren de ideale manier om aan producten te komen. Bij dit verdienmodel verkoop je producten via bijvoorbeeld een webshop. Als een klant een product bestelt, pas dan bestel jij het bij jouw leverancier. Jij stuurt de gegevens van de bestelling door naar de leverancier, denk aan het adres en de productdetails. De leverancier stuurt het product rechtstreeks naar jouw klant. Het verschil wat jij ontvangt van de klant en wat je betaalt aan de leverancier, is jouw winst. Als dropshipper kan je vaak gebruik maken van de groothandelsprijzen van de leverancier. Dit zorgt ervoor dat er een marge voor jou overblijft.

Wat zijn de voordelen van dropshipping?

Als je begint met het online verkopen van producten kan dropshipping vele voordelen hebben. Naast dat je geen voorraad hebt, weinig opstartkosten en dat je snel kunt beginnen, zijn er nog een aantal voordelen.

Eigen merk

Een groot voordeel van dropshipping is dat je je eigen merk kan opbouwen. De klant rekent in jouw webshop af, waardoor je dus veel invloed kan uitoefenen op het proces dat de klant doorloopt. Je kan zelf bepalen in wel mate je extra services levert aan de klant. Ook dit draagt bij aan de ervaringen die jouw klanten hebben.

Eigen klantenbestand

De bestellingen die gedaan worden gaan via jouw webshop. Dit betekent dat jij de klantgegevens krijgt, zoals e-mailadressen. Dit geeft jouw de mogelijkheid om klanten nieuwe aanbiedingen te sturen. Op deze manier kan je de omzet per klant omhoog krijgen. Als iemand via jouw webshop iets heeft gekocht en daar tevreden over is, dan is het makkelijker om zo iemand te overtuigen om een ander product te kopen, dan iemand die nog geen ervaring heeft bij jouw webshop. Via e-mail zijn deze mensen makkelijk te bereiken.

Hechte band leverancier

Als je een webshop beheert zal je, zeker in het begin, gebruik maken van maximaal 2 of 3 leveranciers. Vaak zal je met 1 leverancier al een heel eind komen. Juist omdat je maar met zo weinig leveranciers te maken hebt, heb je de mogelijkheid om een hechte band op te bouwen. Een leverancier kan je vaak van informatie voorzien, bijvoorbeeld omtrent goedlopende producten. Dit is voor elke webwinkelier natuurlijk erg waardevol.

Wat zijn de nadelen van dropshipping?

Naast de voordelen van dropshipping zijn er zeker ook een aantal nadelen. Voordat je met dropshipping begint is het handig om deze nadelen in kaart te brengen en te kijken naar de mogelijkheden om deze zoveel mogelijk te beperken.

Een goede leverancier zorgt ervoor dat je veel nadelen van dropshipping kan beperken

Verantwoordelijk voor gehele proces

Als je met dropshipping aan de slag gaat ben je verantwoordelijk voor het hele proces, dus ook het afleveren van de producten. Behalve de leverancier op bellen, kan je hier vaak weinig invloed op uitoefenen. Dus als, om wat voor reden dan ook, de bestellingen te laat of niet worden afgeleverd, krijg jij te maken ben geïrriteerde klanten.

Concurrentiedalende prijzen

Je bent waarschijnlijk niet de enige die via jouw leverancier producten dropshipt. Als de leverancier veel afnemers heeft is de kans groot dat er flink op de prijs geconcurreerd gaat worden. Dit beperkt natuurlijk je winstmarges. Om dit te beperken kan je ervoor kiezen om een service aan te bieden die jouw concurrenten niet aanbieden. Op deze manier kan je onderscheiden van de concurrentie.

Kwaliteit producten

Voor de kwaliteit van de producten ben je grotendeels afhankelijk van jouw leverancier. Om toch een goed idee te krijgen van de kwaliteit van de producten die je aanbiedt, is het aan te raden om langs te gaan bij je leverancier. Bekijk in de showroom of het magazijn met wat voor kwaliteit producten je te maken hebt.

Klantenservice

Het beantwoorden van vragen en vooral het afhandelen van klachten is voor ondernemers niet wat het ondernemen leuk maakt. Als dropshipper krijg je vroeg of laat te maken met klachten, producten die niet goed zijn, verkeerd geleverde producten, niet complete bestellingen, noem maar op. Als webwinkelier ben jij de persoon die deze problemen moet oplossen. Uit ervaring kan ik je vertellen dat er enorm veel tijd en moeite in kan gaan zitten voordat sommige problemen naar tevredenheid van de klant zijn opgelost.

Meer weten over dropshipping? Lees Wat is dropshipping?

Affiliate marketing

Affiliate marketing is, naast dropshipping, een veel gebruik model om producten aan te bieden. Als affiliate promoot je producten van een ander bedrijf. Via verschillende affiliate netwerken kan je toegang krijgen tot honderden soorten producten. Je plaatst een link op je website, social media, Youtube kanaal of waar dan ook, als iemand via jouw link het product aanschaft, verdien jij een commissie.

Wat zijn de voordelen van affiliate marketing?

Net als bij dropshipping hoef je geen voorraad aan te schaffen, je kan in korte tijd een online business opzetten en je hebt weinig startkapitaal nodig. Maar ook met affiliate marketing zijn er nog andere voordelen.

Terugkerende commissies

Afhankelijk van het soort product dat je promoot, kan je terugkerende commissies verdienen. Als jij bijvoorbeeld een abonnement promoot, waarvoor de klant maandelijks betaalt, kan jij hier maandelijks een vergoeding voor krijgen, zolang het abonnement loopt. Het grootste deel van de producten die je kan promoten heeft een eenmalige commissie, maar als je een aantal producten kan vinden met terugkerende commissies, kan je je inkomen maandelijks laten stijgen.

Geen klantenservice

Als affiliate stuur je klanten door naar de producten die je promoot. De klant koopt het product dus ook niet van jou. Jij ontvangt alleen een commissie als de klant het product aanschaft. Dit zorgt ervoor dat je niet de klantenservice voor de producten hoeft te doen. Je krijgt dus niet te maken met klachten en problemen die je moet oplossen omdat een product niet geleverd is. Hierdoor houd je meer tijd over om verkeer naar je website te genereren, wat voor meer commissies zorgt.

klantenservice

Ondersteuning bij promotie

Via je affiliate netwerk kan je toegang krijgen tot promotiemateriaal voor de producten die je promoot. Sommige affiliate netwerken bieden zelf software, waarmee je bijvoorbeeld een vergelijkingssite kan bouwen.

Wat zijn de nadelen van affiliate marketing?

Affiliate campagne stopt

De kans bestaat dat het bedrijf dat jij promoot stopt met de affiliate campagne, waardoor jij opeens geen commissies meer kan verdienen. Je kan dit vrij makkelijk opvangen door producten van verschillende bedrijven te promoten.

Wachten op uitbetaling commissies

Voordat de commissies uitbetaald worden moeten deze goed gekeurd worden. Het kan zijn, afhankelijk van het bedrijf dat je promoot, dat hier veel tijd overheen gaat. Dit maakt je inkomstenstroom natuurlijk enigszins onzeker, je weet niet wanneer je wat kan verwachten. Als je veel met terugkerende commissies werkt, beperkt je dit in grote mate.

Geen terugkerende klanten?

Een klant koopt via jouw link een product. Het bedrijf dat jij promoot beschikt over de contactgegevens van de klant. Dit maakt het mogelijk om de klant nieuwe producten aan te bieden. Als affiliate heb je deze gegevens niet en dus is het ook niet mogelijk om extra producten aan te bieden. Je kan wel op andere manieren e-mailadressen verzamelen op je website, maar dus niet via de verkopen die je realiseert.

Check ook Wat is affiliate marketing?

Verschillen affiliate marketing en dropshipping

Bij dropshipping bepaal je zelf al je prijzen, waardoor je makkelijker invloed kan uitoefenen op je winstmarge. Dit geldt niet voor affiliate marketing, omdat je afhankelijk bent van de vaste commissies.

Als dropshipper ontvang jij betalingen rechtstreeks van je klant. Vervolgens betaal jij je leverancier. Als affiliate ontvang je de commissies van het affiliate netwerk waar je gebruik van maakt. Dit maakt dat je ontvangsten langer duren bij affiliate marketing.

Als beginnende webshop heb je nog niet het vertrouwen opgebouwd bij klanten, wat bestaande webshops wel hebben. Als je als affiliate producten promoot van bekende bedrijven, dan maak je wel gebruik van het vertrouwen dat deze bedrijven de afgelopen jaren al hebben opgebouwd.

Ik had het al even benoemd: het verschil in verantwoordelijkheid. Als dropshipper ben je verantwoordelijk voor het hele proces, ook de onderdelen waar je weinig invloed op hebt, zoals de aflevering van de producten bij de klant. Deze verantwoordelijkheid heb je niet als affiliate, die ligt bij de producteigenaar.

Als dropshipper verkoop je fysieke producten. Dit hoeft niet het geval te zijn als affiliate. Als affiliate kan je zowel fysieke als digitale producten promoten. Dit geeft je meer ruimte om producten uit te zoeken met een geschikt winstmarge.

Dropshipping of affiliate marketing: Wat is beter?

Zoals ik in het begin al aangaf is het ene model niet per se beter dan het andere. Het is afhankelijk van wat je doelen zijn, welke zaken je wel of niet wilt doen en wat je leuk vindt.

beginnen met affiliate marketing of dropshippingGa vooral met affiliate marketing aan de slag als..

  1. Je wilt een passief inkomen opbouwen
  2. Je vind het leuk om waardevolle content te maken

Ga vooral met dropshipping aan de slag als..

  1. Je wilt een merk opbouwen
  2. Je vindt het leuk om met klanten te werken

Laat me weten van welk model jij gebruik maakt en vooral waarom!