Een affiliate webshop is een geweldige manier om snel producten te kunnen aanbieden. Bij affiliate marketing promoot je producten van een ander bedrijf. Als een klant via jouw link het product koopt, ontvang jij een commissie. Op deze manier kan je dus producten aanbieden zonder dat het nodig is om de producten in te kopen.

Een affiliate webshop heeft verschillende voordelen. Zoals gezegd is het niet nodig om eerst een voorraad aan te schaffen. Dit zorgt ervoor dat je (bijna) geen startkapitaal nodig hebt om te kunnen starten. Je zal dus ook niet met onverkoopbare voorraad blijven zitten.

Het is ook niet nodig om de klantenservice te doen die hoort bij de verkoop van producten. Als affiliate promoot je producten en stuur je potentiële klanten door naar een andere webshop. De ‘andere’ webshop zal dus ook de vragen, klachten en opmerkingen van klanten afhandelen. Dit zorgt ervoor dat jij je enkel bezig hoeft te houden met het onder de aandacht brengen van de producten.

marketing funnelTot slot hebben mensen die een webshop bezoeken al veel vaker de beslissing genomen om het product aan te schaffen. Iemand in de oriënterende fase zal vooral reviews en blogartikelen zoeken om te bepalen of het product voor het geschikt is. Een webshop bezoeker is zogezegd al veel verder in de marketing funnel.

Niche bepalen affiliate webshop

Voordat je daadwerkelijk gaat bouwen en producten gaat zoeken voor je webshop is het belangrijk om te bepalen in welke niche je actief wilt worden. Een niche is een specifiek stuk van de markt. Er zijn verschillende reden waarom het slim is om een actief te worden in een niche:

1. Je kan jezelf makkelijker onderscheiden

Als je bijvoorbeeld een webshop in sportartikelen wilt beginnen, begeef je je in een enorm grote markt waarin je concurreert met alle grote bedrijven. Door een je markt verder te specificeren kan je je onderscheiden. Als je je webshop bijvoorbeeld richt op ‘sportkleding voor mannen vanaf 40 jaar die fitnessen’, dan kan je je webwinkel veel makkelijker onderscheiden.

2. Gericht adverteren

Als jouw doelgroep ‘mannen die fitnessen’ is, is het veel moeilijker om deze doelgroep aan te spreken. Het is veel makkelijker om je taalgebruik en advertentiefoto’s af te stemmen op een specifieke doelgroep.

3. Hoger in Google

Het is makkelijker om je website op de eerste pagina van Google te krijgen als deze gericht is op een afgebakend onderwerp. Google wilt de beste zoekresultaten laten zien. En een website over een specifiek onderwerp is vaak beter dan een website die veel algemener is. Als iemand bijvoorbeeld zoekt op ‘elektrische groene grasmaaier Amsterdam’ en jouw hele website is gericht op deze zoekterm, dan is de kans vele malen groter dat jouw pagina’s hoger worden gerankt.

Affiliate webshop markt bepalen

Maar hoe bepaal je nou de niche voor je affiliate webshop? Als eerst zou je moeten uitzoeken wat interesse gebieden voor jou zijn, waar ben je gepassioneerd over en waar ben je goed in.

Bepaal je interessegebieden, passies en skills

skillsWellicht spreekt dit voor zich, maar het is zeker van belang. Als je een niche gaat zoeken, kijk dan eerst waarin je al was geïnteresseerd. Is er iets waar je echt een enorm passie voor hebt? Is er iets waar je super goed in bent? Zoek naar iets waar je al langere tijd enthousiast over bent. Waar ben je in je vrije tijd mee bezig? Welke boeken of tijdschriften lees je?

Het opzetten van een affiliate webshop zal met vallen en opstaan gaan. Door met iets bezig te zijn waar je passie voor hebt, is de kans vele malen groter dat je het ook daadwerkelijk doorzet. Stel jezelf dus de vraag zou ik mezelf hier ook mee bezig houden als ik er niet voor betaald zou krijgen? Als je antwoord op deze vraag ‘ja’ is, dan zit je zeker in de goede richting.

Zoek een probleem dat je kan oplossen

Als je een idee hebt wat je interessegebieden zijn, kan je opzoek naar een probleem dat je wilt oplossen. Een klant heeft niet per se behoefte aan een product, maar het resultaat van het product. Iemand die een fiets zoekt, zoekt eigenlijk een manier om zichzelf te vervoeren. De fiets is in dit geval hetgeen dat het probleem oplost. Zo simpel kan het zijn.

Nog geen niche gevonden? In dit artikel leg in uit welke gratis tools je kan gebruiken om verder op zoek te gaan naar een niche: Hoe vind ik een niche?

Bouwen affiliate webshop

Als je hebt bepaald in welke niche je actief wilt worden is het tijd om echt te beginnen. Er zijn een aantal dingen, denk aan een domein en hosting, die je minimaal nodig hebt om te kunnen beginnen.

Domein

De domeinnaam van je affiliate webshop is de naam waarop jij online vindbaar bent. Houd rekening met de volgende zaken bij het kiezen van een domeinnaam:

1. Relevante zoektermen

Zorg dat je belangrijkste zoektermen in je domeinnaam voorkomen. Als jij een webshop begint waar je gamecomputers verkoopt, zorg dan dat dit woord in je domeinnaam voorkomt.

2. Eenvoudig

Maak je domeinnaam niet te lang en te ingewikkeld. Een eenvoudige domeinnaam is makkelijker te onthouden, te spellen en uit te spreken. Zo weet je zeker dat je hier geen bezoekers op verliest.

3. Geen verwarring

Bedenk een domeinnaam waar geen verwarring over kan bestaan. Een naam als gamepc4you.nl of game-pc.nl kan voor verwarring zorgen.

Als je met je webwinkel actief wordt in Nederland, zal ik altijd voor de extensie .nl gaan. Je kan vaak kiezen uit tientallen of honderden extensie, maar houd het ook hier simpel. Als internationaal producten wilt verkopen zal ik voor .com gaan. Heb je plannen om in de toekomst internationaal uit te breiden? Schaf dan vooral de bijpassende extensie aan. Als je over een aantal jaar ook in België je producten wilt aanbieden, is het slim om ook alvast .be aan te schaffen.

Geschikte domeinnaam bedacht? Check dan op Neostrada of hij nog vrij is.

Neostrada domeinnaam

Hosting

Als je je domeinnaam hebt gevonden, ga je zoeken naar een geschikt hostingpakket. Een hostingpakket is een stuk ruimte op een server waar je tekst, afbeeldingen, video’s enz kan opslaan. Als je alle soorten hosting wilt ontdekken, check dan Wikipedia.org/wiki/Webhosting

Als je gaat zoeken naar een geschikte webhosting, dan zijn er een aantal dingen waar je naar zou moeten kijken.

Verkeer

Elke keer als iemand een pagina op jouw affiliate webshop laadt, ‘kost’ dit data. Dus hoe meer bezoekers jouw webshop trekt, hoe meer data je nodig hebt. De meeste pakketten bieden meer dan genoeg data voor de startende webwinkelier. Als je zo’n 5GB aan data hebt, kan je dagelijks gemiddeld 1000 mensen ontvangen, voordat je data verkeer op is. Dus ook dit is in het begin meer dan genoeg.

SSLssl certificaat

Controleer ook of je webhoster een SSL-certificaat aanbiedt. Een SSL-certificaat zorgt voor een veilige verbinding tussen computers. Je kan een SSL-certificaat herkennen aan de httpS://jouwwebsite.nl. Ook dit zit vaak standaard in een hostingpakket, maar check het wel even van tevoren.

Klantenservice

Vroeg of laat zal er altijd wel iets zijn met je webshop. Hoe fijn is het dan dat een goede klantenservice je snel kan helpen? Bekijk vooraf zeker een aantal reviews over de klantenservice van het hostingsbedrijf.

E-mailadres

Een e-mailadres als klantenservice@jouwwebshop.nl ziet er natuurlijk veel professioneler uit dan een gmailadres. Kijk dus of de webhoster 1 of meerdere e-mailadressen aanbiedt hij het pakket.

Prijs

Niemand wilt natuurlijk te veel betalen. Controleer dus uiteraard ook even de prijs. Maar staar je niet stuk op de prijs. De snelheid, klantenservice en een e-mailadres zijn het zeker waard om iets extra voor de betalen.

De meeste aanbieders hebben verschillende pakketten waar je uit kan kiezen. Als je groeit kan je gemakkelijk voor een groter pakket kiezen. Neem dus in het begin niet direct het grootste pakket, deze kan je altijd op een later tijdstip nog aanschaffen.

Je kan op Neostrada simpel een hostingpakket toevoegen aan je domeinnaam. Het starterspakket is voor de meeste starters groot genoeg.

Neostrada hosting

WordPress installeren

Nu heb je alles om te beginnen met bouwen. Neostrada stuurt je een e-mail met je inloggegevens. Zo’n soort mail:

Neostrada welkom mail

Log in op de klantomgeving van Neostrada en navigeer naar Diensten aan de linkerkant. Onder Webhosting zie je aan de rechterkant een tandwieltje staan. Als je deze aanklikt, is de eerste optie Open cPanel. Log in en onder het kopje Software vind je WordPress. Klik op Install Now. Klik de domeinnaam aan op welke je WordPress wilt installeren. Dit is waarschijnlijk de domeinnaam die je net hebt aangeschaft.

Vul de naam van je website in en een website omschrijving. De omschrijving kan je altijd later nog aanpassen. Bedenk een gebruikersnaam en een wachtwoord. Vervolgens klik je op Installeer.

WordPress is nu geïnstalleerd!

Via jouwwebsite.nl/wp-admin kan je inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Thema

Een basic WordPress site stelt niet zoveel voor. Met een thema kan je je webshop gaan vormgeven. Een thema zorgt ervoor dat je webshop eruit ziet als één geheel. En het kan voor extra functionaliteiten zorgen. Mocht je per se een gratis thema willen, check dan wordpress.org/themes

Vaak hebben gratis thema’s echter maar beperkte mogelijkheden. Betaalde thema’s geven je veel meer opties om je website vorm te geven. Een thema is daarom echt de investering waard. Hier vind je de meest populaire thema’s: isitwp.com/top-wordpress-themes

Vaak krijg je de mogelijkheid om een thema te testen en zijn er uitgebreide productvideo’s beschikbaar waarin je kan zien wat er allemaal mogelijk is met het thema. Zelf ben ik erg tevreden over Avada, de nummer 7 uit de lijst. Bij de aanschaf van dit thema zit één jaar support. Zeker in het begin is het erg handig dat je vragen kan stellen over instellingen en functionaliteiten.

Plugins

WordPress plugins geven je webshop extra functionaliteiten. Het is een stukje software waarmee je je website extra functies kan geven. Voor bijna alles is wel een plugin te vinden. Dit is ook gelijk de valkuil wat betreft plugins.

Je installeert zo 10-20-30 plugins om je website precies dat te laten doen wat jij wilt. Het grote nadeel hiervan is dat je website enorm traag wordt. En trage website worden laag gerankt in Google. Want niemand houdt van wachten toch?trage website

Daarnaast zijn plugins gebouwd om een functionaliteit toe te voegen en niet om met andere plugins samen te werken. Slecht samenwerkende plugins kan ook voor traagheid van je website zorgen en zelf dat je website het helemaal niet meer doet. Ga dus niet voor alles een nieuwe plugin downloaden.

Er zijn echter een aantal plugins die je moet hebben als je een affiliate webshop gaat bouwen.

Woocommerce

Woocommerce is wereldwijd de meest gebruikte plugin voor webshops. Met woocommerce kan je product- en afrekenpagina’s maken, je kan betalingen ontvangen (Hier heb je ook Mollie voor nodig), je kan automatische e-mail sturen naar klanten en nog veel meer.

En Woocommerce is de ideale plugin voor een affiliate webshop. Je voegt namelijk heel gemakkelijk affiliate producten toe. Nadat je woocommerce hebt geïnstalleerd, via plugins, nieuwe plugin en dan zoek je naar ‘woocommerce’. Vervolgens klik je op Nu installeren en activeren.

Je kan nu onder het kopje Producten aan de linkerkant affiliate producten gaan toevoegen. Ik laat verderop zien hoe je aan je producten kan komen. Ga naar Nieuw toevoegen. Als je naar beneden scrolt, zie je onder het kopje productgegevens het volgende:

Woocommerce affiliate producten toevoegen

Je selecteert Extern/Affiliate product. Vervolgens krijg je het volgende scherm.

affiliate product toevoegen

Hier kan je al je affiliate producten gaan toevoegen. Als je te veel producten hebt, of je wilt het niet handmatig doen, laat ik zo een manier zien waarmee je al je producten in één keer kan toevoegen.

Onder Product-URL vul je jouw unieke affiliate link in. Bij Knop tekst vul iets in als ‘Ga direct naar (affiliate webshop). Maak hier duidelijk dat de klant jouw webshop verlaat en naar een andere omgeving gaat.

WP All Import

Als je te maken krijgt met veel producten of voorraden die dagelijks kunnen veranderen, kan het handig zijn om het toevoegen van producten of het updaten van voorraden te automatiseren.

Met de plugins WP All Import kan je makkelijk alle nieuwe producten in één keer importeren en voorraden updaten

WP All Import heeft verschillende video’s waarin wordt uitgelegd hoe de tool werkt en wat je ermee kan. In deze video krijg je een beeld hoe WP All Import werkt.

WP All Import instructie video

Ik gebruik WP All Import zelf voor het importeren van nieuwe producten, het verwijderen van oude producten en het updaten van voorraden. Als je een affiliate webshop hebt met meer dan 10 producten, wordt het veel werk om al je producten online te krijgen.

Via je affiliate netwerk kan je een productfeed krijgen, waarin alle producten met specificaties te vinden zijn. Bij TradeTracker ziet dat er zo uit:

Tradetracker productfeed

Als je naar Productfeed toegaat en vervolgens naar Acties, dan kan je een Excel bestand genereren van alle beschikbare producten. Eventueel kan je nog filteren om een bepaalde categorie. Als je onderaan op Genereren klikt, wordt er een link aangemaakt. Ga vervolgens in Excel naar Ontwikkelaars en klik rechts op Importeren. Hier plak je het bestand in en daarna heb je een overzicht van alle producten.

Dit Excel bestand kan je vervolgens met WP All Import importeren in je affiiate webshop. Navigeer in WordPress naar WP All Import en klik op New Import. Via Upload File kan je je zojuist gemaakte Excel bestand selecteren. Onder New Items selecteer je WooCommerce Products. In de video hierboven worden de volgende stappen uitgelegd hoe je al je producten kan importeren.

Yoast SEO

Yoast SEO is een onmisbare plugin voor iedere WordPress site. De Yoast SEO plugin helpt met verschillende factoren wat betreft de vindbaarheid van je website. De plugin laat zien welke onderdelen zijn geoptimaliseerd en welke onderdelen verbeteringen nodig hebben.

Voor elke pagina of artikel geeft Yoast verschillende tips wat je kan verbeteren en wat goed is wat betreft SEO. Als je bijvoorbeeld je Meta omschrijving vergeet, kan je dit hier terugvinden. De tool geeft aan wanneer je je zoektermen te veel of te weinig hebt gebruikt en zo kan je je website enorm optimaliseren met behulp van deze plugin.

Wil je meer weten over het maken van een affiliate webiste? Check dan ook dit artikel: In 10 stappen je eigen affiliate website

Kosten affiliate webshop

Het grote voordeel van een affiliate webshop is dat je niet hoeft te investeren in een grote voorraad, maar dit betekent natuurlijk niet dat er helemaal geen kosten zijn. Houd bij het opstarten van een affiliate webshop rekening met de volgende kosten:

Domeinnaam – €3 per jaar (Neostrada)

Hosting – €40 paar jaar (Neostrada)

Thema – €50 eenmalig (Avada)

Affiliate netwerk – Gratis

WP All Import – €170 eenmalig

Je kan natuurlijk nog een hoop andere dingen bedenken die je zou kunnen aanschaffen als je met een affiliate webshop aan de slag gaat, denk aan e-mailmarketing software en zoekwoordentools. Maar de hierboven genoemde kosten, zijn de minimale kosten waar je rekening mee moet houden.

Houd als affiliate minimaal rekening met de kosten voor een domeinnaam, hosting en een thema

Wil je gelijk je domeinnaam en hosting aanschaffen? Lees dan eerst mij Neostrada ervaringen

Affiliate product

Als Affiliate webshop heb je natuurlijk producten nodig die je kan promoten. Om aan producten te komen kan je gebruik maken van een affiliate netwerk. Een affiliate netwerk werkt als tussenpersoon tussen de adverteerders (producteigenaar) en de publishers (promoot producten). Een affiliate netwerk zorgt voor een unieke affiliate link, waarmee duidelijk wordt dat klanten van jou afkomstig zijn.

Enkele veel gebruikte affiliate netwerken:

  • Awin
  • TradeTracker
  • PayPro
  • Daisycon

Zelf heb ik ervaring met TradeTracker. Je kan hier verschillende fysieke producten, denk aan fietsen, elektronica, sportkleding, brillen vitamine, boeken, speelgoed en zelf kluizen. Via de productfeed van de individuele aanbieders kan je inzicht krijgen in de producten per aanbieder. Bij alle netwerken kan je een gratis account aanmaken, zodat je alle campagnes kan zien.

Content

Als je zover bent dat je je affiliate webshop hebt staan, dan is het tijd om bezoekers naar je webshop te trekken. Hier zijn tal van manieren voor, maar een makkelijke manier is het bieden van waardevolle content in de vorm van blogartikelen en video’s. Door content te maken die aansluit bij je producten, kan je mensen uit Google naar je webshop krijgen.content affiliate webshop

Stel jij hebt een webshop waar je sportschoenen voor heren verkoopt. In dit geval zou je artikelen kunnen schrijven over ‘de beste schoenen voor langeafstandlopers’ of ‘de nieuwste innovaties wat betreft hardloopschoenen’. Vanuit je artikelen kan je mensen doorsturen naar je webshop.

Affiliate webshop en dropship webshop

Je zou ook kunnen overwegen om een dropship webshop te beginnen. Een affiliate marketing webshop heeft een aantal voordelen en een aantal nadelen ten opzichte van een dropship webshop.

Voordelen

Een groot voordeel van een affiliate webshop is dat het niet nodig is om de klantenservice te doen voor de producten die je promoot. Dit scheelt je een hoop tijd. Een ander voordeel is dat het naar mijn mening makkelijk op te schalen is. Zo kan je makkelijker producten aanbieden van andere leveranciers. Je kan je tijd hoofdzakelijk stoppen in het genereren van verkeer naar je webshop, omdat je geen tijd kwijt bent aan het beantwoorden van vragen over producten en het oplossen van problemen over leveringen.

Nadelen

Afhankelijk van het product dat je kiest, zal je winstmarge vaak lager zijn als affiliate ten opzichte van een dropshipper. Dit geldt vooral voor fysieke producten. De commissies voor fysieke producten zijn over het algemeen ook een stuk lager dan de commissies voor digitale producten. Als dropshipper bouw je over het algemeen een band op met je leverancier. Als je natuurlijk een Nederlandse leverancier gebruikt. Dit geldt veel minder als affiliate.