Dropshipping is voor veel webwinkels de ideale manier op aan producten te komen. Bij dropshipping levert de leverancier rechtstreeks aan jouw klanten, waardoor het niet nodig is om zelf voorraad in te kopen en pakketjes in te pakken. Dit bespaart je een hoop tijd en gedoe en je kan veel gemakkelijker beginnen. Je hoeft namelijk geen dure voorraad aan te schaffen.

Er zijn ook zeker wel wat nadelen. Zo heb je maar beperkte invloed op het proces en dus ook de klanttevredenheid. Je kan je klant nog zo goed helpen en te woord staan, maar als jouw leverancier niet levert, heb je wel een probleem. Daarnaast zie je vaak dat dropshippers vooral op de prijs concurreren. Dit zorgt voor een lagere winstmarge.

Maar waar vind je dropshipping leveranciers? En wil je een Nederlandse leverancier of juist een leverancier uit China. In dit artikelen bespreek ik de voor- en nadelen van de verschillende leveranciers en hoe je aan een leverancier komt.

Dropshipping leveranciers Nederland

Hoe vind je een Nederlandse dropship leverancier? Nederlandse dropshipping leveranciers kunnen lastig te vinden zijn. Dit heeft met twee dingen te maken. Vaak willen ze ook niet per se goed gevonden worden, omdat ze dan aanvragen krijgen van consumenten. Groothandels zijn daar over het algemeen niet op ingericht en leveren alleen aan bedrijven. Daarnaast is goed vindbaar zijn een vak op zich, waar zeker niet iedere groothandel goed in is.dropship leverancier zoeken

Google zoektermen aanpassen

Als je weet wat voor producten je wilt gaan aanbieden, begin dan gewoon het zoeken op ‘dropshipleverancier (jouw product/niche)’ of ‘groothandel (jouw product/niche). Als je hier niks op kan vinden, kan je op een grotere markt proberen te zoeken. Zoek dus niet als een consument, want daar willen groothandel niet op gevonden worden.

Branchevereniging

In bijna elke branche is wel een organisatie te vinden die de belangen behartigt van de ondernemers uit die specifieke branche. Zoek de branchevereniging op van jouw niche en kijk welke leden leveren op basis van dropshipping. Als het niet op de site te vinden is, neem dan contact op met de branchevereniging en vraag het na.

Beurzen

Veel groothandel presenteren hun producten op beurzen. Hier laten ze de nieuwe producten zien en leggen contacten met potentiële nieuwe klanten. Bezoek dus beurzen om in contact te komen met leveranciers.

Voorbereiding contact dropshipping leveranciers

Heb je een aantal geschikte dropshipping leverancier gevonden? Bel ze op om erachter te komen met wat voor bedrijf je te maken hebt. Bedenk vooraf wat je wilt weten. Stel bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Wat is de levertijd?
  • Is er een minimale afname?
  • Is er een minimaal inkoopbedrag?
  • Hoe zijn de retouren geregeld?vragen dropship leverancier

Vergelijk de antwoorden van de verschillende leveranciers. Welke leverancier is het meest geschikt voor jou? Vraag of je een keer langs mag komen om een compleet beeld te krijgen van het bedrijf.

Dropshipping leveranciers China

Mocht je overwegen om producten in te kopen op Alibaba bedenk dan dat consumenten zelf de producten hier ook kunnen bestellen. Als jij producten zou inkopen op Alibaba en deze vervolgens aanbiedt in jouw webshop tegen een prijs die 4 keer zo hoog ligt, dan is dit natuurlijk niet helemaal eerlijk naar de consument toe. In dit geval maak je gebruik van het feit dat de consument niet op de hoogte is van de mogelijkheid om het zelf op Alibaba te kopen.

Als je samenwerkt met een Nederlandse dropshipleverancier ligt dit anders, omdat consumenten zelf niet kunnen kopen bij de dropshipleverancier. Dit is simpelweg een groothandel, die niet aan consumenten levert.

Een ander nadeel van inkopen in China is de levertijd waar je mee te maken krijgt. Je moet minimaal rekening houden met 2 weken levertijd en dit kan makkelijk oplopen naar 2 maanden. Ook is het retour sturen van producten vaak erg duur. Je betaalt zo €20 om een pakketje retour te sturen.

Alles bij elkaar denk ik niet dat dropshippen met Alibaba de goede manier is om aan je producten te komen. Overweeg Alibaba wel voor private label producten

Private label producten inkopen

Alibaba is wel heel geschikt als je private label producten wilt inkopen. Private label producten zijn producten die je onder je eigen merk verkoopt. Een fabrikant produceert de producten en voorziet deze van jouw label. Vaak zijn bijvoorbeeld de huismerken van winkels private label producten. Bijvoorbeeld de huismerk producten in supermarkten of in bouwmarkten.

Wil je zelf met private label producten aan de slag? Lees dan eerst dit artikel: plazatalk.nl/in-10-stappen-je-eigen-whitelabel-of-private-label-lanceren/

Dropshipping Shopify Nederland

Shopify is de grooste e-commere software aanbieder ter wereld. Voor $29 kan je een basic account aanmaken en krijg je toegang tot de software. Het enige wat je nodig hebt is een domeinnaam. Je hoeft niet zelf voor de hosting te zorgen. Deze gaat via Shopify.

Met Shopify kan je gemakkelijk een dropship webshop opzetten. De software is zo ingericht dat je geen technische kennis nodig hebt om aan de slag te gaan. Daarnaast kan je makkelijk het uiterlijk van je website aanpassen met de verschillende thema’s en je kan je webshop makkelijk koppelen met iDeal.

Oberlo

Oberlo is een plugin voor Shopify die je kan gebruiken om producten aan je webshop toe te voegen. Via Oberlo krijg je toegang tot duizenden producten en ben je niet gelimiteerd aan één of enkele leveranciers.

Andere dropship softwaresoftware voor dropshipping

Shoppagina

Shoppagina is een Nederlands softwarepakket waarmee je gemakkelijk een webshop kan bouwen. Je kan het de eerste 30 dagen gratis proberen. Vervolgens is het basispakket €9.50 per maand. Met dit pakket kan je maximaal 250 producten invoegen, je krijgt een gratis domeinnaam en er zit 1 e-mailadres bij.

JouwWeb

Met JouwWeb kan je simpel een webshop is elkaar zetten. Door gebruik te maken van de drag-and-drop-editor heb je zo een webshop in elkaar. De eerste 3 maanden zijn gratis, daarna betaal je €8 per maand. Hier zin een domeinnaam en een e-mailadres bij. Met dit pakket kun je maar 10 producten toevoegen. Wil je meer producten? Dan moet je voor een het business pakket gaan. Deze kost €16 per maand en geeft je een onbeperkt aantal producten.

Lightspeed

Lightspeed is net als Shopify een internationale aanbieder aan webshop software. In vergelijking met de andere pakketten is Lightspeed wel wat duurder. Je betaalt €49 per maand voor het basispakket. Hier kan je 250 producten mee toevoegen, je krijgt support via E-mail (bij grotere pakketten ook telefonisch) en je webshop is SEO geoptimaliseerd.

TheShopbuilders

Bij TheShopBuilders kan je ook kiezen uit verschillende pakketten. Het starterpakket geeft je de mogelijkheid om 500 producten toe te voegen, je krijgt 5 e-mailadressen en het kost je €6,95 per maand.

CCV Shop

CCV Shop geeft je in het basispakket de mogelijkheid om 50 producten toe te voegen, je krijgt een domeinnaam, 1 e-mailadres en een SSL-certificaat.

Kijk vooral wat voor jouw belangrijk is

Weet je niet welke je moet kiezen? Bedank dan vooraf aan welke eisen de software minimaal moet voldoen voor jou. Het je veel producten? Dan vallen er al een paar af. Heb je meerdere e-mailadressen nodig? Dan vallen er ook al een paar af. Bedenk dus vooraf wat je minimaal nodig hebt en ga de aanbieders dan met elkaar vergelijken.

Meer weten over dropshipping? Lees ook Wat is dropshipping. Stappenplan