Een eigen bedrijf beginnen vanuit huis gebeurt steeds vaker. En daar is een goede reden voor. Het wordt steeds makkelijker om met weinig geld een eigen bedrijf vanuit huis te beginnen. Het is verstandig te beginnen in de avonduren en in het weekend en naarmate het financieel haalbaar wordt minder te gaan werken in loondienst. In dit artikel lees je met welke regels je rekening moet houden en welke mogelijkheden er allemaal zijn om een eigen bedrijf te beginnen vanuit huis.

Voordelen eigen bedrijf beginnen vanuit huis

Een eigen bedrijf beginnen vanuit huis heeft natuurlijk verschillende voordelen. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat je op zoek bent naar de mogelijkheden om voor jezelf te beginnen. Ik heb de voordelen op een rijtje gezet:voordelen eigen bedrijf thuis

Weinig kosten

Als je net voor jezelf begint en nog weinig of geen omzet hebt dan wil je je kosten zo laag mogelijk houden. Door je bedrijf vanuit huis te beginnen krijg je niet te maken met een hoge huur voor een bedrijfspand.

Financiële voordelen

Als je een aparte bedrijfsruimte hebt, kan het zijn dat je de kosten hiervan mag aftrekken van de belasting. Om hier in aanmerking voor de komen moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Verderop vind je aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Vrijheid

Een gevoel van vrijheid is voor veel startende ondernemers een belangrijke redenen om voor zichzelf te beginnen. Je bepaalt je eigen koers.

Geen reistijd

Met een bedrijf vanuit huis heb je geen reistijd. Je hoeft ’s ochtends en ’s avonds niet in de file te staan, waardoor je meer tijd voor je bedrijf overhoudt.

Eigen tijden bepalen

Je bepaalt je eigen tijden wanneer je werkt. Je bent niet afhankelijk van de tijden die een baas voorschrijft.

Nadelen bedrijf vanuit huis

Er zijn natuurlijk niet alleen maar voordelen als je een bedrijf vanuit huis begint. Je zal ook te maken krijgen met een aantal nadelen:

nadelen eigen bedrijf thuis

Beperkt groeien

Afhankelijk van het soort bedrijf dat je vanuit huis begint, zal je op termijn een grotere ruimte moeten hebben. In de meeste gevallen zal je in huis die ruimte niet hebben en is het dus nodig om naar de bedrijfspand te gaan.

Geen scheiding werk/privé

Het kan lastig zijn om werk en privé gescheiden te houden als je vanuit huis werkt.

Professionaliteit

Een kantoor aan huis is een stuk minder professioneel dan een zakelijk kantoor, zeker als je klanten ontvangt.

Verzekeringen

Een apart kantoor thuis zal je apart moeten verzekeren.

Flexibel

Flexibel werken kan voor de één een voordeel zijn en voor de ander een nadeel. Zorg dat het voor jezelf en je huisgenoten duidelijk is wanneer je wel werkt en wanneer je niet werkt.

Voorwaarden om vanuit huis te beginnen

Als je de stap zet om een bedrijf te beginnen vanuit huis zal je, afhankelijk van het soort bedrijf, aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Als je op kleine schaal en website of webshop begint, zal er weinig bezwaar zijn om te beginnen, maar als je een eigen praktijk aan huis begint zal je aan verschillende voorwaarden moeten voldoen. Denk aan:

  • Je mag niet meer dan 1/3 van je woning voor je bedrijf gebruiken
  • Je mag geen overlast voor de buren veroorzaken
  • Reclame op je huis is niet toegestaan
  • Het is niet toegestaan om personeel te hebben bij een bedrijf aan huis

Check alle regels op: https://ondernemersplein.kvk.nl/bedrijf-aan-huis-starten/

Praktijk vanuit huis

Zoals gezegd zal je met verschillende regels rekening moeten houden als je er voor kiest om een praktijk aan huis te beginnen. Als je hiervoor kiest heb je waarschijnlijk een heel duidelijk beeld wat je wilt gaan doen, namelijk: je specialisme. In dit artikel zal ik verder vooral ingaan op de mogelijkheid om een online bedrijf vanuit huis te beginnen.

Online bedrijf vanuit huis

Een online bedrijf beginnen vanuit huis is een hele goede manier om voor jezelf te beginnen. De kosten zijn laag en het enige wat je nodig hebt is tijd om aan je website of webshop te werken.

Voordat je echt kan gaan beginnen moet je natuurlijk weten wat voor soort website je wilt gaan bouwen. In welke niche wil je actief worden? En welke producten wil je gaan aanbieden? Kies vooral een niche waar jezelf geïnteresseerd in bent, iets wat je leuk vindt om mee bezig te zijn. Zeker als het tegen zit is dit echt iets waar je op terug kan vallen.

Weet je nog niet in welke niche je actief wilt worden? Lees dan Hoe vind ik een niche?

Hoe kom je aan producten?

Als je weet in welke niche je actief wilt worden, moet je een product vinden om te verkopen. Om op ideeën te komen voor mogelijke producten kan je jezelf altijd vragen: welk probleem heeft mijn doelgroep?

‘Los met je product een probleem op voor je doelgroep’

Daarna ga je kijken hoe je aan dat product gaat komen. Ga je gebruik maken van een groothandel? Misschien kan je het product wel zelf maken. Denk bijvoorbeeld aan digitale producten, zoals een online cursus. Een andere mogelijkheid is om producten te dropshippen.

Dropshipping

Bij dropshipping maak je gebruik van een leverancier die de producten rechtstreeks naar jouw klanten stuurt. Als je via je webshop een bestelling krijgt, stuur je deze door naar jouw dropshipleverancier. De leverancier stuurt vervolgens het product naar jouw klant. Het verschil tussen de prijs die de klant betaalt en de inkoopprijs bij de leverancier is jouw winst.

In bijna elke niche zijn wel leverancier te vinden die producten dropshipping. Wil je direct aan de slag met dropshipping? Lees dan Dropshipping Stappenplan

Affiliate Marketing

Een andere optie om aan producten te komen is met affiliate marketing. Met affiliate marketing kan je zowel digitale als fysieke producten promoten. Je koopt deze niet zelf in. Via jouw unieke affiliate link stuur je verkeer door naar een pagina waar een product gekocht kan worden. Als iemand via deze link een product aanschaft, ontvang jij hier een commissie voor.

Als je een eigen bedrijf begint vanuit huis is affiliate marketing een goede mogelijkheid om mee te beginnen. Het enige wat je nodig hebt is een website waar je producten kan promoten. Ook hiermee heb je weer verschillende mogelijkheden. Je kan producten promoten met een blog, webshop, social media account. Als je maar mensen bereikt.

Je kan affiliate marketing op verschillende manieren toepassen. In dit artikel lees je 21 voorbeelden van affiliate marketing

Content

Als je een niche en een bijpassend product hebt gevonden wil je natuurlijk zoveel mogelijk mensen bereiken om je product af te nemen. Als je een website bouwt zal je content moeten maken om mensen vanuit Google naar je website te krijgen. Schrijf blogs of maak video’s en plaats deze op je website. Probeer zo waardevol mogelijk te zijn voor je bezoekers.

Meer weten over affiliate marketing?

Wil je meer weten over de mogelijkheden om geld te verdienen met affialite marketing? Dan is de Affiliate Marketing Revolutie misschien iets voor jou. Hier lees je mijn ervaringen met deze training.