Geld verdienen met een webshop? Hoe doe je dat, wat heb je er allemaal voor nodig en waar moet je aan denken? In dit artikel kom je erachter. Voordat je echt kan beginnen heb je een domeinnaam en een hostingpakket nodig. Daarna ga je aan de slag met het bouwen van je webshop, het toevoegen van producten en SEO toepassen. Als alles staat wil je verder groeien met je webshop door gebruik te maken van gerelateerde producten en affiliates. In dit artikel worden al deze stappen uitgelegd om geld te verdienen met een webshop.

Maar eerst hosting en domeinnaam regelen: Let’s begin!

Stap 1: Voordat je begint

Hosting en domeinnaam

Stap 2: Starten met bouwen

WordPress en Woocommerce

USP’s

Stap 3: Verder bouwen

Dropshipping producten voor webshop

SEO voor webshops

Stap 4: Groeien met je webshop

Reviews webshop

Omzet per klant verhogen

Groeien met affiliates

Stap 1: Voordat je begint

Hosting en domeinnaam

Voordat je echt aan de slag kan om geld te verdienen met een webshop heb je twee dingen nodig:

 • Domeinnaam
 • Hostingpakket

Domeinnaam webshop

Je domeinnaam is de naam van je webshop. Deze domeinnaam van deze website is bijvoorbeeld destartersunie.nl. Als je een domeinnaam gaat bedenken voor je webshop moet je met een paar dingen rekening houden.

Zorg dat je domeinnaam niet te lang is en houd hem het liefst zo eenvoudig mogelijk. Gebruik de zoektermen waarop je gevonden wil worden. Als je een webshop hebt voor verlichting voor in de tuin, probeer dan je zoekwoorden zo veel mogelijk in je domeinnaam te verwerken. Bijvoorbeeld tuinverlichtingshop.nl, tuinlichten.nl, tuinlichtwinkel.nl.

Gebruik geen leestekens in je domeinnaam en voor een webshop is het handig om ‘shop’ of ‘winkel’ aan de domeinnaam toe te voegen.

‘Je domeinnaam hoeft niet perfect te zijn, als maar duidelijk is wat een klant bij jou kan kopen’

Als je met je webshop actief bent in Nederland gebruik dan gewoon .nl als extensie. Ben je in Duitsland actief? Gebruik dan .de. En voor een internationale webshop is .com de beste keuze.

In je domeinnaam moet wel terugkomen om wat voor webshop het gaat, maar blijf zeker niet eindeloos zoeken naar de perfecte domeinnaam. Dit kost je veel tijd en daarnaast zijn veel domeinnamen al in gebruik.

Hosting webshop

Een domeinnaam alleen is niet genoeg. Je hebt ook een hostingpakket nodig. Een hostingpakket is een stukje serverruimte dat je huurt. Hier komen alle bestanden van je website te staan. De server heeft toegang tot het internet en dat zorgt ervoor dat er mensen op je website kunnen komen.

Maar hoe bepaal je wat voor hostingpakket je nodig hebt en aan welke eisen moet het voldoen? Kijk altijd naar de volgende onderdelen bij het kiezen van een hostingpakket:

1. Prijs

Als je net met een webshop begint, kijk je natuurlijk naar de prijs. Zeker in het begin wil je niet de hoofdprijs betalen voor iets wat je ergens anders goedkoper kan vinden. En dat is ook zeker niet nodig. Voor €5 tot €10 per maand zijn goede hostingpakketten te vinden.

2. SSL-certificaatgeld verdienen met webshop ssl

Kijk altijd of er een SSL-certificaat bij je hostingpakket zit. SSL (secure sockets layer) zorgt voor een veilige verbinding tussen computers. Je herkent het aan het slotje naast de URL en aan httpS in de URL en niet http. Wat voor website je ook hebt, een veilige verbinding is altijd belangrijk. En zeker als je met betalingen en klantgegevens gaat werken in je webshop.

3. Klantenservice

Als je je eerste webshop gaat bouwen zal dat niet vanzelf gaan. Je zal veel moeten uitzoeken, youtube filmpjes kijken, blogs lezen enz. Een goede klantenservice kan je helpen met veel vragen, zodat je weer snel verder kan. Kijk daarom altijd even wat je over de klantenservice kan vinden van een hostingpartij.

4. E-mailadres

Check van te voren ook of er een e-mailadres bij het hostingpakket zit. Als klanten contact met je opnemen, staat het natuurlijk een stuk professioneler als je een apart e-mailadres hebt voor je webshop en geen privé e-mailadres.

5. Opslagruimte

Alle teksten, foto’s, productomschrijvingen, video’s en bestanden die je op je website plaatst, nemen ruimte in. Deze ruimte huur je bij een hostingbedrijf. Bekijk voor dat je een hostingpakket kiest dus ook zeker naar de opslagruimte die er bij zit. Normaal gesproken is 5GB meer dan genoeg voor een beginnende webshop.

6. Dataverkeer

Elke keer als iemand op je website zit en een pagina laadt, wordt er data verbruikt. In het begin zal je niet zoveel bezoekers hebben en dus ook niet zoveel dataverkeer nodig hebben. Om een indicatie te geven: met 5GB per maand kan je ongeveer 1000 bezoekers per dag op je website ontvangen.

Neostrada hosting

Voor de hosting van mijn website maak ik gebruik van Neostrada. Het voordeligste pakket is €5 per maand en heeft alles wat ik nodig heb:

 • SSL-certificaat
 • 5GB opslagruimte
 • Onbeperkt dataverkeer
 • E-mailadres

En een  goede klantenservice. Ik heb meerdere keren gebruik gemaakt van de klantenservice voor vragen over het overzetten van een domeinnaam en het toevoegen van DNS-records (voor Google Analytics). Alle keren bent ik gelijk geholpen en konden al mijn vragen beantwoord worden.

Stap 2: Starten met bouwen

WordPress en Woocommerce

We gaan beginnen met het bouwen van je webshop. Hiervoor gaan we gebruik maken van WordPress en Woocommerce. WordPress is wereldwijd het meest gebruikte Content Management Systeem (CMS) om websites te bouwen. Het grote voordeel van WordPress is dat je bijna geen technische kennis nodig hebt om een webshop te bouwen. De eerste stap is het installeren van WordPress.

WordPress installeren

Als je je hebt ingeschreven bij Neostrada (of een andere hosting) ontvang je een welkomstmail met je gebruikersnaam en wachtwoord. Hiermee kan je inloggen bij Neostrada om WordPress te installeren.

 1. Log in op je cPanel. Dit doe je door /cpanel achter je domeinnaam te zetten
 2. Ga naar Software en dan Softaculous Apps Installer
 3. Klik op WordPress en dan op Install now
 4. Kies je Gebruikersnaam en Wachtwoord
 5. Je kan nu inloggen op je website: ga naar nl/wp-admin en log in met je Gebruikersnaam en Wachtwoord die je net hebt aangemaakt
 6. Gefeliciteerd! WordPress is geïnstalleerd!

SSL activeren

Nadat je WordPress gedownload hebt, gaan we het SSL-certificaat activeren. Dit doe je via het cPanel van Neostrada. Ga naar jouwdomeinnaam.nl/cpanel en log in. Vervolgens ga je naar het kopje Beveiliging en dan naar Lets Encrypy SSL. Klik op Issue bij jouw domeinnaam. Dat is alles!

Woocommerce downloaden

WordPress is in de basis een systeem dat je kan gebruiken om te bloggen en niet om een webshop te bouwen. Met behulp van de plugin Woocommerce kan je de functionaliteiten van een webshop toevoegen.

Om Woocommerce de downloaden ga je naar:

 1. Plugins
 2. Zoek Woocommerce
 3. Klik op Nu installeren
 4. Activeer Woocommerce

Er zijn nog honderden andere plugins die je kan downloaden en kan gebruiken voor je website. Gebruik echter alleen de plugins die je echt nodig hebt. Te veel of slechte plugins maken je website traag en kunnen een risico vormen.

‘Plugins zijn handig, maar gebruik alleen de plugins die je écht nodig hebt. Te veel plugins kunnen je website traag maken’

Mollie voor ontvangen betalingen

Om geld te verdienen met je webshop moet je natuurlijk betaling kunnen ontvangen. Hier heb je 2 dingen voor nodig:

 • Zakelijke rekening
 • Payment service provider (voor het verwerken van betalingen)

Om betalingen te kunnen ontvangen heb je natuurlijk een rekening nodig. Ik gebruik hier een zakelijke rekening voor. Op deze manier houd je makkelijk overzicht in je zakelijke ontvangsten en uitgaven. Ik maak gebruik van Knab voor een zakelijke rekening. Knab heeft een van de goedkoopste zakelijke rekeningen en je kan alles gelijk online regelen.

Heb je nog geen zakelijke rekening? Check dan al mijn ervaringen met Knab in Ervaringen met Knab Zakelijk

Je hebt ook een payment service provider nodig. Deze verwerkt de betalingen die je ontvangt via je webshop. Mollie is hier de ideale tool voor. Je kan deze gemakkelijk downloaden onder Plugins en vervolgens staat deze onder Woocommerce, Instellingen en dan Betalingen.

Met Mollie kan je allerlei soorten betalingen ontvangen, waaronder iDeal.

Unique selling points

Unique selling points (USP) zijn punten waarop je jouw webshop onderscheidt van andere webshops. Als je geld wil verdienen met je webshop zal je je moeten onderscheiden van je concurrenten.

Iemand die net begint met een webshop kiest er vaak voor om zich te onderscheiden op basis van prijs: de goedkoopste willen zijn. Dit heeft twee nadelen:

 1. Je houdt bijna geen winstmarge over
 2. Veel andere webshops zullen zich ook op de prijs proberen te onderscheiden

Om echt iets aan je webshop te verdienen is het slim om je op andere punten te onderscheiden dan de prijs. Je kan er voor kiezen je webshop te specialiseren in een bepaalde niche. Kies bijvoorbeeld voor een webshop in hardloopschoenen voor lange afstanden en niet voor een algemene webshop met schoenen.

‘Door je webshop te specialiseren kan je ook hogere prijzen vragen voor de producten die je aanbiedt’

Andere USP’s die je kan gebruiken voor je webshop:

 • Retourneren binnen 30 dagen
 • 1000 tevreden klanten gingen je voor
 • 10 jaar ervaring met (jouw product)
 • Bel ons met vragen over de producten
 • Altijd 20 soorten onder de €20 te verkrijgen

Zorg er natuurlijk wel voor dat je jouw unique selling points kan nakomen.

Stap 3: Verder bouwen

Dropshipping producten voor webshop

Hoe kom je aan producten om te verkopen? Wel belangrijk natuurlijk als je een webshop begint. Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Zelf producten maken
 • Producten inkopen bij een groothandel
 • Dropshipping

De makkelijkste optie is dropshipping. Zeker als beginnende webshophouder komt er veel op je af. Als je gebruik maakt van dropshipping hoef je je geen zorgen te maken om inkoop en transport van producten.

Dropshipping werkt als volgt: als jij een bestelling ontvangt in je webshop, bestel jij vervolgens het product bij je dropshipleverancier en deze stuurt het product naar jouw klant.

Er zijn verschillende opties mogelijk om te werken met een dropshipleverancier. Je kan werken met een Nederlandse leverancier, een leverancier uit China of je kan gebruik maken van dropshipsoftware zoals Shopify.

Wil je meer weten over dropshipleranciers? Check dan dit artikel Dropshipping leverancier

SEO webshop

Als je webshop online is wil je natuurlijk wel gevonden worden. Het kiezen van een specifieke niche maakt dit al een stuk makkelijker. Er is namelijk veel minder concurrentie om specifieke producten. Maar daarnaast wil je ook je pagina’s optimaliseren.

SEO homepage en producten: gebruik koop-zoektermen

Voor je homepage en je productpagina’s is het handig om gebruik te maken van koop-zoektermen. Verwerk het woord ‘kopen’ of ‘aanschaffen’ in je teksten. Bijvoorbeeld ‘damesfiets met 8 versnellingen kopen’ of ‘sterkste sportvishengels kopen’.

‘Door gebruik te maken van koop-zoektermen bereik je mensen die daadwerkelijk willen kopen en niet mensen die nog in de oriënterende fase zijn’

Contentstrategie, lange termijn

Als je je homepage en je productpagina’s hebt staan, kan je aan de slag met andere content, zoals een blog. In een blog kan je je focussen op zoektermen die passen bij jouw niche, maar die breder zijn dan alleen koop-zoektermen. Hier richt je je dus ook op oriënterende klanten.

Als je een webshop met houten tuinmeubelen hebt, dan kan je artikelen schrijven over de tuintrends van dat jaar of je schrijft een blog over hoe je je tuinmeubels moet beschermen in de winter. Op deze manier ontvang je ook mensen op je webshop die (nog) niet direct op zoek zijn naar een product, maar ze zijn wel geïnteresseerd in jouw niche.

Stap 4: Groeien met je webshop

Reviews webshop

Reviews worden steeds belangrijker voor webshops. Als iemand namelijk iets online koopt, wil hij zeker weten dat het een betrouwbare webshop is. Reviews zijn hier perfect voor.webshop reviews

Met behulp van Trustpilot kan je reviews toevoegen aan je webshop. Nadat je je hebt aangemeld kan je instellen dat iedere klant automatisch een verzoek krijgt om een review te schrijven. Op deze manier is het niet nodig om handmatig uitnodigingen te gaan verzenden.

Meld je aan via deze link

Omzet per klant verhogen met gerelateerde producten

Als je je webshop hebt staan wil je natuurlijk groeien. Een hele goede manier om dit te doen is met het aanbieden van gerelateerde producten. Gerelateerde producten zijn producten die passen bij de producten die jouw klant heeft aangeschaft of interesse in heeft getoond.

Als je een webshop hebt met schoolspullen en iemand is op zoek naar schriften dan kan je de omzet per klant verhogen door deze klant ook pennen aan te bieden onder de gerelateerde producten.

Gerelateerde producten kan je instellen in Woocommerce:

 1. Open Producten
 2. Zoek het product waar je gerelateerde producten voor wil instellen
 3. Navigeer naar Cross-sells
 4. Voeg gerelateerde producten toe

Geld verdienen met webshop: cross-sells en upsells

Cross-sells zijn producten die de klant op het laatste moment nog kan aanschaffen. Deze worden zichtbaar op de winkelmand pagina. Gebruik de cross-sells dus voor producten die passen bij het product dat de klant koopt.

Upsells zijn alternatieve producten. Dit zijn over het algemeen betere of duurdere varianten van het product. Deze zijn zichtbaar op de productpagina en kunnen er voor zorgen dat de klant een duurder product kiest.

gerelateerde producten

Opschalen met affiliate marketing

Om nog verder op te schalen kan je je producten laten promoten door affiliates. Door jezelf aan te melden bij een affiliate netwerk, zoals TradeTracker, Daisycon of PayPro, krijg je toegang tot honderden affiliates. Zij kunnen jouw producten promoten met een unieke link. Wanneer iemand via die link een product aanschaft, ontvangt de affiliate daar een commissie voor. Het voordeel hiervan is dat je past een commissie betaalt als er daadwerkelijk een verkoop gerealiseerd is.

Geld verdienen met een webshop?

Wil jij geld verdienen met een webshop? Schaf dan eerst je domeinnaam en hostingpakket aan en begin gelijk met bouwen!