Wil je aan de slag met het verkopen van digitale producten? Goed idee! Digitale producten worden steeds populairder en dat is niet voor niets. Over bijna elk onderwerp is wel een digitaal product te maken dat aansluit bij de interesses van jouw doelgroep. Of het nou een e-book is of een online training of cursus, voor bijna alles is wel een markt. In dit artikel vind je hoe je digitale producten kan verkopen. Ook als je zelf geen product wil of kan maken.

Voordelen digitale producten

Digitale producten hebben verschillende voordelen ten opzichte van fysieke producten. De belangrijkste voordelen heb ik op een rijtje gezet.

1 keer maken

Een digitaal product hoef je maar één keer te maken. Het is gemakkelijk zelf te maken zonder dat je een leverancier nodig hebt, zoals bij fysieke producten.

Hoge marges

Je hoeft geen rekening te houden met inkoopkosten, transportkosten en verzendkosten. Digitale producten hebben dus hoge marges.

Automatiserendigitale producten verkopen voordelen

Als je gaat werken met digitale producten kan je een groot gedeelte van je business automatiseren. Je kan klanten direct na hun aankoop de inlogcodes sturen via de mail, zodat ze gelijk gebruik kunnen maken van het product. Dit kan allemaal automatisch.

Up to date houden

Digitale producten zijn gemakkelijk up to date te houden. Als jij een videotraining verkoopt, kan je gemakkelijk een nieuwe video toevoegen of een verouderde video verwijderen. Op deze manier houd je jouw product relevant en is het niet nodig om een heel nieuw product te maken als een onderdeel aangepast moet worden.

Nadelen digitale producten

Er zijn natuurlijk ook een aantal nadelen verbonden aan het werken met digitale producten.

Niet goed geld terug (14 dagen minimaal)

Consumenten hebben het recht om producten, ook digitale, te retourneren binnen 14 dagen. Dus als verkoper van digitale producten moet je rekening houden met klanten die hun aankoopbedrag binnen deze termijn terug willen. Het kan natuurlijk zijn dat de klant het product al heeft ‘gebruikt’. Als jij bijvoorbeeld een videotraining over online marketing verkoopt en iemand kijkt alle video’s in de eerste twee weken na de aankoop, dan zou hij zijn geld terug kunnen vragen.

Is hier nou helemaal niet aan te doen? Jawel. Als jij ervoor zorgt dat:

  • De consument het product ontvangt binnen de bedenktijd
  • De consument afstand doet van zijn herroepingsrecht
  • Het product volledig geleverd is

Lees voor de volledigheid ook dit bericht van de consumentenbond over online aankopen.

Makkelijk na te maken

Digitale producten zijn vrij makkelijk na te maken. De inhoud van een online training of een e-book is gemakkelijk te kopiëren. Om dit enigszins te voorkomen kan je overwegen om naast je digitale product extra waarde te bieden in de vorm van bijvoorbeeld een online community. Hierover verderop meer.

Wat voor digitale producten kan je verkopen?

Er zijn veel verschillende digitale producten die je zou kunnen verkopen. Zo kan je ervoor kiezen om een e-book of een videotraining te verkopen of je kan ervoor kiezen om een betaalde membersite op te zetten.

E-book

Als je veel verstand hebt van een bepaald onderwerp, kan je ervoor kiezen om hier een e-book over te schrijven. Een e-book is een ideaal digitaal product om mee te beginnen, omdat het vrij simpel te maken is.

digitale producten verkopen ebook

Bepaal eerst je onderwerp. Waar ga je over schrijven? Waar kan je mensen bij helpen? Vervolgens ga je de deelonderwerpen bepalen. Maak de inhoudsopgave van het boek en bepaal je wat er allemaal in wilt hebben. Als je dit hebt bepaald, ga je aan de slag met het schrijven van het e-book. Schrijf eerst alles af voordat je aan de slag gaan met aanpassingen maken. Dat is de volgende stap. Als je klaar bent met aanpassingen maken en verbeteringen doorvoeren, dan is de inhoud klaar. Vervolgens ga je een cover maken voor je e-book. Zorg voor een duidelijke en goed leesbare titel waaruit in één blijkt wat de lezer aan het boek heeft.

Videotraining

Een andere mogelijkheid is een het verkopen van een videotraining. Je ziet steeds meer videotrainingen en dat is niet voor niets. Het werkt. Als jij met een aantal video’s iemand iets kan leren, heb je een onderwerp. Je kan mensen leren gitaar spelen, je kan een videotraining over een houtbewerking maken, je kan een training opnemen over hoe je een website maakt of je kan video’s maken over vissen, waarin je stap voor stap laat zien hoe je verschillende vissen vangt. Of je maakt een online fitness training. Als je het maar duidelijk kan uitleggen.digitale producten videotraining

Membersite

Een membersite is ook een zeer geschikt digitaal product. Met een membersite kan je mensen bij elkaar brengen met dezelfde interesses, problemen, uitdagingen, hobby’s of andere overeenkomst. Als je dit combineert met een digitale training heb je een geschikt digitaal product om te verkopen.

Hoe kan je digitale producten verkopen?

Je kan digitale producten op verschillende manieren verkopen. Het is niet eens per se nodig om een eigen product te hebben. Je kan ook de digitale producten van andere bedrijven promoten.

Digitale producten verkopen met affiliate marketing

Met affiliate marketing kan je producten promoten van andere bedrijven. Dit doe je via een unieke link. Als iemand via deze link een product aanschaft, ontvang jij hier een commissie voor. Dit kunnen natuurlijk ook digitale producten zijn. Op PayPro vind je verschillende digitale producten, zowel e-books als videotrainingen en online cursussen. Je hebt de keuze uit verschillende branches, denk aan gezondheid, marketing, geld verdienen en hobby’s.

Digitale producten verkopen via website

Als je een eigen digitale product gaat maken zoals een online cursus of training is het verstandig om dit op een eigen platform te faciliteren. Met behulp van een landingspagina kan je mensen converteren naar klanten en direct doorsturen naar de training.

Voorbeelden digitale producten

Enkele voorbeelden van digitale producten:

Labrador Handboek (E-book, PayPro)

Freds Bouwtekeningen (Paypro)

Cursus Copywrting in 30 dagen (Cursus, PayPro)

Wil je zelf digitale producten gaan promoten, zoals de producten die hierboven benoemd zijn? Ga dan aan de slag met de Affiliate Marketing Revolutie. In deze videotraining leer je alles wat je moet weten over affiliate marketing.